Наразі існує величезна кількість різних начинок на будь-який смак. Щоб ми насолоджувалися таким широким асортиментом смаків цукерок, пару століть тому кондитери експериментували та втілювали найсміливіші поєднання інгредієнтів. Чи задумувалися ви про те, як винайшли вашу улюблену цукерку? Ми розповімо про історію створення, склад та рецепти найпопулярніших начинок для шоколадних цукерок.

Види начинок для шоколадних цукерок  

Більшість людей обожнюють шоколад за його неперевершений та самодостатній смак. Але ще більш приємним може бути комбінація витонченого шоколаду з цікавою начинкою, яку він підкреслює.

  1. Ганаш

Склад: шоколад, вершки.

Ганаш - це кремова начинка в цукерках. Її винайшли у 1950 році у Франції та назвали в честь популярної на той час комедії «Les Ganaches». 

Для приготування начинки використовують шоколад у два рази більше ніж жирних вершків. Для того, щоб ганаш утримував форму треба його охолодити та збити до пухкої маси. Крем часто обирають для декору кондитерських виробів. У цьому випадку вершків потрібно більше, аби консистенція була рідка.

Українське виробництво солодощів «Пригощайся» має в асортименті смачні начинки з ганашем, у центрі якого міститься цікаві поєднання інгредієнтів: 

  1. Трюфель 

Склад: ганаш (шоколад, вершки, вершкове масло), прянощі, какао.

Ця шоколадна начинка виникла випадково у 1920 році через необережність кондитера-початківця. Він готував заварний крем, але замість того, щоб додати гарячі вершки у суміш з яйцями, пролив їх у шоколад. Після застигання маси, учень спробував виправити ситуацію та сформував з неї нерівні кульки. Щоб вирівняти дефекти - обмастив в какао. Форма цукерок нагадувала капелюшки однойменних грибів, тому трюфель так і назвали. 

  1. Праліне

Склад: горіхи, цукор.

Цукерки з начинкою праліне стали улюбленими ласощами для короля Людовіка XIV. У 1967 році герцог дю Плесси-Пралін вирішив здивувати короля незвичайним десертом. Особистий кухар Клемен Жалюзо полюбляв експериментувати та залюбки почав створювати абсолютно новий десерт. Але як кажуть: «Усе найкраще просто». Жалюзо взяв цілісний мигдаль та закарамілизував його. Поєднання смаків настільки вразило Людовіка та його світу, що праліне стало відомим на весь світ.

Сучасні рецепти праліне припускають застосування пасти з подрібнених горіхів в карамелі у суміші з медом та молочним шоколадом, як у цукерках від «Пригощайся»: «Праліне з волоським горіхом» та «Джандуйя».

  1. Вершкова начинка

Склад: вершки/молоко, цукровий сироп, сухе молоко, вершкове масло.

Шоколадні цукерки з білою кремовою начинкою з’явилися не так давно за допомогою кондитерської промисловості та швидко отримали популярність серед начинок для корпусних цукерок. М’яку масу довгий час збивають, після чого витримують близько доби, а потім ще раз збивають. Саме така технологія передбачає ніжну текстуру та насичений вершковий смак.

  1. Фруктові

Склад: фруктове пюре/сухофрукти/ягоди, цукор.

Фрукти - це проста начинка для домашніх цукерок. Але завжди приємніше купити якісні шоколадні вироби зі збалансованим смаком у професіоналів. Для отримання цукерок з рідкою начинкою обирають фруктове пюре, додають потоку, цукор та виварюють до потрібної консистенції. Щоб відчути плотну текстуру, використовують спеціальні технології висушування фруктів, які зберігають насичений смак та користь продуктів.

  1. Грильяж

Склад: горіхи, цукор.

Рецепти шоколаду з горіховою начинкою дійшли до нас зі східних країн. Шахерезада, з усім відомої легенди «Тисяча та одна ніч», пригощала султана твердим грильяжем, приготовленим за арабськими й перськими традиціями. Горіхи підсмажують до насиченого аромату, подрібнюють та заливать цукровим сиропом.

  1. Нуга

Склад: горіхи, мед, цукор, яєчний білок.

Смак тягучої маси повертає нас у давні часи. Корені цієї начинки зародилися у X сторіччі на Близькому Сході. На країни Європи рецепт поширився у XV сторіччі, на території Франції та Італії. Саме в Італії нуга отримала цікаву легенду про її використання. У 1441 році грали весілля Біянки Марії Вісконті та Міланский Франческо Сфорца. Вони побажали на свою урочисту подію зробити великий торт з вежею. Аби конструкція надійно трималася, кондитер сформував міцний каркас з нуги. Сама назва пішла від латинського слова «Nux», що в перекладі - горіх.

  1. Помадка

Склад: цукор, патока.

Друга назва цих солодких ласощів - фадж. Американський кондитер, який жив у штаті Мічиган, в 1886 році готував карамель. Невелика кількість розлилася на холодну плитку. Цукор не встиг кристалізуватися, але при швидкому перемішуванні, сахароза почала кристалізуватись та перетворюватися на напівзастиглу білу масу.

  1. М’ятні

Склад: м’ята/настоянки/прянощі/лікери/екстракти.

Вперше сучасний вид шоколадних цукерок з м’ятною начинкою з’явився у 1962 році. Для їх приготування можна використовувати як свіжі листки рослини, так і м’ятний екстракт. Смак цукерок освіжає та бадьорить.

  1. Алкогольні начинки

Склад: лікер/коньяк/вино/портвейн.

Країною першовідкривачем у XIX сторіччі стала Швейцарія. У приготуванні солодощів міцні алкогольні напої використовувались для просочування бісквітів. Швейцарські майстри швидко зрозуміли, що алкоголь гармонійно поєднується з шоколадом і приготували шоколадне фондю з коньяком. Пізніше почали робити шоколадні цукерки з алкогольною начинкою.

Перелік цукерок можна продовжувати нескінченно, але найсмачніші отримали місце у рейтингу ТОП начинок. Якщо ви бажаєте спробувати нові смаки шоколадних цукерок, замовляйте набір «Асорті» в інтернет-магазині «Пригощайся».