Шоколад — це не просто солодощі, а ціла культура. Він має давню історію, яка почалась ще в часи давніх цивілізацій, які вирощували какао-боби та використовували їх для приготування напоїв і ласощів. З того часу шоколад став невіддільною частиною нашого життя, а кондитерське мистецтво досягло неймовірних висот. Шоколад може бути не тільки смачним, але й красивим і навіть мистецьким. Це доводять численні музеї шоколаду по всьому світу, які пропонують Вам зануритися в атмосферу солодкого захоплення і дивуватися різноманітним шоколадним творінням.

У цій статті ми розповімо про найвідоміші з них і порадимо відвідати їх, якщо ви любите шоколад так само як і ми.

Відомі музеї шоколаду та какао

  1. Choco-story 

Музей знаходиться у країні, яка відома своїми найсмачнішим шоколадом, а саме - Бельгії. Філіал розташовується у замку, у самому серці міста Брюгге на Староміській площі.

Музей історії шоколаду відкрили у 2008 році власники шоколадного виробництва Еді Белль та Седрік Белль. Цікаво те, що у 2011 році вони об’єднались з музеєм картоплі фрі. Ці обидві страви — традиційні символи Бельгії.

Що цікавого розповідають? Бельгійський Choco-story викликає інтерес непоширеними фактами та легендами з історії десерту та переглядом рідкісних фільмів. Поціновувачам шоколаду може сподобатись велика колекція фантиків від давніх випусків цукерок. Авжеж є можливість наочно дізнатися про всі секрети виробництва справжнього бельгійського шоколаду, а потім їми поласувати.

https://choco-story-brugge.be/nl/

  1. Alprose

Швейцарія — ще один представник беззаперечної якості та найвідоміших марок шоколаду. Саме тут розмістилася шоколадна фабрика з милозвучною назвою «Альпійська роза», місто Каслано. 

На території виробництва є музей, відкритий у 1957 році. Його візитною карткою є біло-червона корова, яка служить талісманом з самого заснування фабрики.

Що особливого? Всю екскурсію відвідувачів супроводжує відомий шоколатьє Фероцирі. Окрім великого досвіду у дегустуванні, він неперевершено знається у шоколадній еволюції на всіх куточках світу. У залі музею ви подивитесь все, що зв’язано з цим продуктом. Про пристрої, які переробляють какао-боби, спеціальний посуд, який використовували для вживання десертів у давні часи. Обов’язково спробуєте справжній швейцарський шоколад.

https://alprose.ch

  1. Schokoladenmuseum 

Дуже незвичайний музей шоколаду у Кельні. Він об’єднує 3000 літню історію плодів з інноваційними технологіями сьогодення. Не дивно, що це один з самих відвіданих та великих музеїв не тільки Німеччини, але й усього світу.

Посеред Рейну височить велика будівля у вигляді корабля. З відкриття у 19 столітті, музей направлений на те, щоб продемонструвати етапи збору та приготування продукту не на словах, а по справжньому, у реальному часі. Шоколадний музей має кілька секцій. У теплиці підтримується клімат як у тропіках, щоб виростити дерева какао-бобів високого ґатунку. Цех потрібен для подрібнення плодів. У демонстраційній кімнаті висвітлені історичні відомості про шоколад. Спробувати вироби можна з шоколадного фонтану або плитку по завчасному замовленню. 

http://www.schokoladenmuseum.de/

  1. Les Secrets du Chocolat

Французький музей історії шоколаду та какао, розташований у містечку Гайспольсаймі. Згідно з назвою, гіди відкривають завісу таємниць і секретів про шоколад для відвідувачів.

Його історія починається у 2007 році й тісно переплітається зі згадками Мари де Рабютен-Шанталь і виробництвом цукерок «Маркіза де Севіньє».

Дуже цікавим є те, що ви проходите певний маршрут, по якому поступово ознайомлюєтесь з розвитком кондитерської справи. Перше, куди потрапляють екскурсанти — амфітеатр, де демонструють фільм та спростовують міфи. Потім йде майстерня, чайна кімната і магазин. 

  1. Chocolate Castle 

Ця шоколадна артгалерея знаходиться у Південній Кореї на острові Чеджу. Замок з масивної гірської породи повертає у давні часи та розповідає особливості рецептів шоколадних виробів з усього світу.

Шоколадний замок приваблює тим, що там можна спробувати екстравагантні смаки солодів. А шоколадні фігури різних форм та розмірів, точно вас здивують та запам’ятаються назавжди.

  1. Музей шоколаду в Херші

Американський музей знаходиться у штаті Пенсильванія і є головною пам’яткою поселення Херші.

У 1903 році у містечку Деррі Мілтон Деррі заснував поселення Херші й у 1930 році шоколадну фабрику-музей «Херші барс». Особливістю є Парк атракціонів, присвячений цукеркам, та велика галерея на його території.

  1. Дивовижний світ шоколаду Panny 

Затишний музей з незвичайними експонатами розташовується у Канаді на острові Вікторія.

З недавніх часів при виробництві ласощів ручної роботи Island Chocolate Factory з’явився дивовижний музей. Він невеликий за розмірами, але містить справжні шоколадні міста та скульптури видатних людей.

  1. Музей шоколаду Nestle

Відома компанії Nestle спроєктувала музей з особливою концепцію у столиці Мексики

Відвідувачів запрошують у великий зал з сидіннями у формі шоколадних батончиків. Екскурсія починається з фільму і продовжується виставою. У цій будівлі немає фігур, але є можливість подивитися на виробництво шоколаду Nestle.

  1. Museum de la Xocolata

В Іспанії є один музей, який розташовується у Каталонії в будівлі жіночого монастиря Старого міста.

Його відкрили у 2000 році об’єднання кондитерів Барселони. Продукція музею відображає унікальні будівлі міста. Це відмінна локація для дітей, оскільки керівництво розробило цікаві освітні програми про шоколад, доступні для розуміння навіть маленьким відвідувачам.

http://www.museuxocolata.cat

  1. Музей какао

Молодий музей історії шоколаду в Амстердамі

У 2017 році його відкрив досвідчений шеф-кухар Хенк’ян Лаатс. Він особисто зустрічає своїх гостей і створює умови, щоб ви почували себе затишно. В музеї з'єднані відомості про шоколад з минулого та сучасні технології. Також проводяться душевні майстер-класи з іншими відомими кондитерами.

https://cacaomuseum.nl

Таким чином, музеї шоколаду — це не тільки цікаві експозиції, але й справжнісінькі раї для солодкоїжок. Але якщо ви не можете потрапити до одного з них, не засмучуйтеся. У вас є чудова альтернатива — магазини та сайт "Пригощайся". Тут ви знайдете широкий асортимент шоколадних виробів та цукерок найвищої якості. Ви можете обрати собі щось на свій смак або подарувати друзям та родичам. "Пригощайся" - це місце, де ви завжди будете задоволені своїм вибором. Тож не зволікайте і зробіть солодкий подарунок вже сьогодні!