Все частіше ми чуємо словосполучення «корисні солодощі, цукерки з низькою калорійністю», а полиці у магазинах переповнені такого роду продукцією. Насправді солодке може надавати користь для організму чи такий «тренд» створений тільки з комерційної точки зору? Аби відповісти на це питання, ми пропонуємо ознайомитися зі статтею. 

Чому солодощі вважаються корисними

Малокалорійні солодощі дуже схожі на звичайні на смак та текстуру, але їх головна відмінність — це склад. 

  • Цукор. Солодощі з низькою калорійністю часто містять альтернативні підсолоджувачі замість цукру, такі як стевія, еритрітол, сукралоза або аспартам. Інші речовини — інші властивості. Вони не будуть викликати інсуліновий стрибок, який і запускає у деяких людей негативні наслідки для організму.  

  • Солодощі без жиру. Для яскравого смаку звичайні солодощі можуть містити велику кількість жирів, таких як трансжири або насичені жири. Рецептура солодощів з мінімальною кількістю калорій розроблена так, аби зберегти максимальний смак та використати для цього якомога менше жирів. 

  • Додаткові складові. Малокалорійні солодощі можуть містити інгредієнти, такі як розчинна бавовна або декстроза. При цьому у них зазвичай ніколи не додають ароматизатори та барвники.

Причини вживати солодощі з низьким вмістом калорій

Для розуміння чи буде користь від ласощів саме для вас, треба почати зі своєї цілі — для чого ви шукаєте дієтичні солодощі? 

  • Це можуть бути, наприклад, низькокалорійні солодощі для тих, хто худне

  • Інша причина — призначення лікарем без цукрової дієти через погіршення стану здоровʼя. У таких випадках рекомендують зовсім обмежити споживання вуглеводів.

  • Дотримання здорового способу життя.

В залежності від обраної причини треба навчитися дотримуватися деяких правил:

  1. Вміти рахувати кількість цукру та знати як його компенсувати;

  2. Не перевищуєте рекомендовану ВООЗ норму споживання (40-50 грам на добу). Для здорової людини така кількість цукру не зашкодить, а тільки надасть енергії;

  3. Споживання цукру повинно гармонійно вписуватися у ваш добове приймання їжі та калорійність.

  4. Краще їсти солодке у першій половині дня, тому що організм буде спочатку перетворювати на енергію саме швидкі вуглеводи. Тож вони не перейдуть у жирові відкладення, а одразу витратяться.

Користь від малокалорійних ласощів

  1. Безконтрольне споживання цукерок часто призводить до підвищення ваги. У свою чергу дієтичні солодощі допоможуть відчути насолоду від солодкого без неприємних наслідків. Комбінація активного способу життя з отриманням нормальної кількості вуглеводів може, навіть, сприяти зниженню ваги.

  2. Якщо у вас проблемна шкіра, дерматологи часто рекомендують відмовитись від солодкого. Але солодощі з маленькою калорійністю не підвищують рівень інсуліну до того значення, коли він здатен впливати на роботу сальних залоз. Тому ви можете куштувати такі цукерки без шкоди для шкіри.

  3. Люди з серцево-судинними захворюваннями та з підвищеним рівнем холестерину можуть трішки побалувати себе дієтичною насолодою.

  4. Низькокалорійна смакота може бути безпечною альтернативою для людей з діабетом або тими, хто стежить за рівнем цукру в крові, оскільки у складі немає речовин, що піднімають рівень глюкози.

  5. Зменшення ризику карієсу у порожнині рота є ще однією перевагою менш калорійних солодощів.

  6. Деякі дослідження показують, що споживання солодкого без калорій може допомагати зменшити апетит та врегулювати режим харчування.

  7. Малокалорійні ласощі можуть бути безглютеновими, веганськими або містити інші альтернативні інгредієнти, що робить їх відмінним варіантом для людей із певними харчовими обмеженнями.

  8. Завдяки підсолоджувачам цукерки швидко надають енергію та хороший настрій.

  9. Малокалорійні ласощі можуть бути корисними для тих, хто дотримується дієти з обмеженням калорій або певних інгредієнтів, таких як цукор або жири.

Топ низькокалорійних солодощів

У багатьох людей часто виникає думка: «що з'їсти солодке та низькокалорійне?». Для таких випадків ми підготували список низькокалорійних солодощів на будь-який смак. Калорійність розрахована на 100 г продукту.

  1. Фрукти та ягоди. На першому місці розташувалися найменш калорійні природні солодощі, які крім цього мають дуже багато поживних речовин.

    • Яблука - 52 ккал

    • Апельсини - 47 ккал

    • Полуниці - 32 ккал

    • Малина - 52 ккал

    • Ананаси - 50 ккал

    • Чорниці - 57 ккал

  2. Натуральний йогурт без цукру — це чудова альтернатива солодкого, яка містить корисні лактобактерії, для підтримки здорової мікрофлори кишківника. До нього можна додавати горішки або ягоди, щоб було смачніше. Калорійність близько 55 ккал.

  3. Якщо у склад пастили входять тільки фрукти без додавання цукру, то вона має досить низьку калорійність - 250 ккал. За допомогою спеціальної технології висушування, ласощі зберігають корисні речовини фруктів та набувають приємного, неповторного смаку та текстури.

  4. Сухофрукти стали популярним перекусом у людей на здоровому харчуванні. Їх додають у каші, компоти або вживають у чистому вигляді. Такі солодощі малокалорійні, але швидко насичують та миттєво надають енергію. 

    • Курага - близько 270 ккал

    • Червоний кишмиш - 290 ккал

    • Виноград - 65 ккал

    • Чорнослив - 240 ккал

  5. Зефір дуже простий, але неймовірно смачний солодкий низькокалорійний продукт. Його основою є пектин з фруктового пюре. Найчастіше використовують яблучне. Завдяки його поєднанню з желатином та цукрозамінником ми отримуємо легкий, повітряний десерт. Калорійність близько 300 ккал.
  6. Мед — це природний антиоксидант, який має велику кількість вітамінів та мікроелементів. Він наділений набагато солодшим смак ніж цукор, тому треба зовсім трішки, щоб відчути солодкість та зменшити калорійність. До меду можна додавати горіхи, так значно смачніше та корисніше. Калорійність - 300 ккал

  7. Дуже багато низькокалорійних смаколиків в магазині у вигляді дієтичних батончиків. Вони можуть мати різну калорійність залежно від марки та складу. Зазвичай від 200 до 400 ккал на 100 грамів. Але загальна їх властивість — це швидке насичення малокалорійними інгредієнтами.

  8. Не можна сказати, що темний шоколад — це солодощі без калорій, але вже неможливо уявити світ без цього неперевершеного десерту. Тож якщо й обирати шоколад, то краще темний та натуральний з відсотком какао понад 70. Не дивлячись на калорійність близько 550 ккал низькокалорійні шоколадні цукерки теж мають позитивний вплив на здоров'я серця, судини та розумову активність.

Які продукти варто уникати у раціоні 

Ці продукти можна споживати з обережністю або обмежити їх вживання, особливо якщо ви стежите за здоров'ям, вагою чи ризиком розвитку захворювань, пов'язаних зі збільшеним споживанням цукру та калорій.

  1. Газовані напої;

  2. Хлібобулочні вироби: білий хліб, печиво, солодка випічка;

  3. Велика кількість цукерок, карамель, жувальні гумки;

  4. Велика кількість фруктів;

  5. Солодкі снеки: чіпси, попкорн, підсолоджені кукурудзяні пластівці;

  6. Деякі соуси;

  7. Алкогольні напої;

  8. Фастфуд.

Де купити дієтичні солодощі 

Можна купити низькокалорійні солодощі у магазині будь-якого міста, оскільки зараз вони дуже популярні. Але дуже важливо слідкувати за складом. Наша кондитерська фабрика «Пригощайся» виробляє дієтичну смакоту з натуральних інгредієнтів. Ми гарантуємо якість та неперевершений смак низькокалорійних шоколадних цукерок та інших продуктів нашого виробництва.