Розтоплення шоколаду може бути корисним для багатьох процесів приготування кондитерських виробів. Є багато варіантів зміни стану продукту з твердого в рідкий. Важливо знати, як це зробити правильно, щоб не зіпсувати весь десерт. Ми зібрали деякі секрети та особливості розтоплення шоколаду, щоб полегшити вам задачу.

Який шоколад краще розтоплювати

Усім відомо, що основою шоколаду є какао-боби. Чим вище їх відсоток у плитці, тим рівномірніше та швидше буде розтоплюватись маса. Можемо зробити висновок:

  • Розтопити гіркий темний шоколад найлегше, тому що зазвичай він має високий вміст какао-бобів (до 75%). 

  • Молочний шоколад також має доволі високий відсоток какао-бобів (до 40%), окрім цього складається з додаткових інгредієнтів, які можуть заважати якісному плавленню.

  • Розтопити білий шоколад авжеж можливо, але це складніше. Він дуже ніжний і швидко тане, оскільки зовсім немає какао-порошку. Для його плавлення треба обирати менші температури (45 градусів). Як і рідкий молочний шоколад, смакує у десертах влучно і більше подобається дітям.

Чи можна розтопити пористий шоколад 

Розтопити як молочний, так і білий пористий шоколад можливо, однак це триватиме довше та є ризик горіння. Не рекомендується застосовувати цей вид солодощів, як і вироби з начинками.

Як швидко розтопити плитку шоколаду в домашніх умовах

В умовах кондитерського виробництва зазвичай використовують вироби у гранулах. Але в домашніх умовах його рідко можна знайти. Беремо звичайну плитку улюбленого шоколаду без домішок та дрібно її нарізаємо. Чим менші шматочки, тим швидше розтане маса.

Як правильно зробити розтоплений шоколад на водяній бані

Для цього ми поділимо приготування на декілька етапів:

  1. Треба правильно обрати посуд

Щоб розтопити шоколад на плиті за допомогою водяної бані, знадобиться 2 жаростійкі ємності. Це може бути металевий посуд, керамічний або стійкий до температур скляний. Це важливо задля вашої безпеки! Одна каструля менша, інша більша — для води.

  1. Як розтопити шоколад на плиті?

Є важливі правила: 

  • Менша за об’ємом каструля не повинна торкатися рідини.

  • Не треба накривати посуд кришкою, оскільки краплі конденсату можуть потрапити у рідку масу та зіпсувати її консистенцію.

  • Повністю розтопився — знімаємо з вогню.

  • Не беріть одразу великий об’єм, інакше шматочки будуть довго та нерівномірно нагріватися.

Рецепт розтоплення шоколаду своїми руками

  • Ставимо більшу ємність на плиту та наливаємо трохи води. Треба довести воду до кипіння.

  • Далі ставимо меншу ємність з шоколадом та зменшуємо вогонь до мінімуму. Саме пар повинен охоплювати та нагрівати верхню посудину. 

  • Кожні 30 секунд перемішуйте та слідкуйте за рівномірним розтопленням шоколаду. 

  • Правильне розчинення шоколаду на водяній бані у середньому займає 8 хвилин. Дуже важливо не перетримати рідкий шоколад, тому що він поступово згущується, і є ризик появи грудочок. 

Як правильно розплавити шоколад у мікрохвильовій печі

Розтопити шоколад у мікрохвильовці — це найшвидший спосіб. Ось декілька особливостей:

  1. Для розтоплення обираємо ємність з низькими краями.

  2. Ємність повинна бути з жаростійкого посуду (фарфор, кераміка, жаростійкий пластик). Не використовуйте металеві каструлі, керамічний посуд з малюнками та звичайний пластик.

  3. Нагріваємо шоколад імпульсами по 10 секунд.

Рецепт розплавлення шоколаду у мікрохвильовці

  • Дрібно нарізаємо продукт, насипаємо в посудину та ставимо у мікрохвильовку.

  • Якщо потужність мікрохвильової печі 800 Ватт, то розігріваємо молочний шоколад по 10 секунд, у перервах перемішуємо, і так до повного розплавлення. Для розтоплення білого шоколаду потужність повинна бути до 300 Ватт. Якщо регулювати неможливо — змінюємо час. Так ми зможемо контролювати процес. Загальний термін приготування 4-6 хвилин. 

Приготування рідкого шоколаду на фондю

Зазвичай для розтоплення суміші для фондю існує спеціальний набір. Він складається з горщика, тримача та свічки. Це дуже зручно, тому що тепло від свічки підтримує консистенцію десерту, протягом того як ви вживаєте його з різними продуктами.

Як розтопити шоколад для прикраси торта в домашніх умовах

Господині часто використовують шоколад для приготування кондитерських творінь в домашніх умовах. За допомогою рідкого продукту можна зробити глазур, ганаш, різні фігурки, розтопити шоколад для торта. Щоб розплавити шоколад для прикрас, треба визначитись з її консистенцію. Від цього буде залежати вміст додаткових інгредієнтів.

Як розтопити шоколад для глазурі вдома

Для приготування глазурі важливо обрати якісний шоколад, краще гіркий або молочний з великим вмістом какао-бобів. Ми маємо отримати блискучу, однорідну та, ніби, шовковисту масу. Спосіб приготування застосовуємо з будь-яких описаних вище.

Як розтопити шоколад з вершками

Шоколад для ганаша розтоплюється на водяній бані, до них додаються теплі жирні вершки та вершкове масло. 

Поради від кондитерської фабрики Пригощайся

Темперування шоколаду — це процес нагрівання і охолодження шоколаду до певної температури для того, щоб він став блискучим, еластичним і стійким до тепла. Для темперування шоколаду в домашніх умовах можна використовувати наступні рекомендації від виробника шоколадних цукерок:

  • Обрати якісний шоколад з високим вмістом какао-масла (не менше 50%).

  • Розтопити дві третини шоколаду на водяній бані або в мікрохвильовці до температури 45-50°C для чорного шоколаду і 40-45°C для молочного або білого.

  • Додати решту шоколаду і перемішати до його повного розчинення. Це допоможе знизити температуру шоколаду до 27-28°C для чорного і 25-26°C для молочного або білого.

  • Повторно нагріти шоколад на водяній бані або в мікрохвильовці до температури 31-32°C для чорного і 29-30°C для молочного або білого. Це оптимальна температура для формування кристалів какао-масла, які забезпечують правильну текстуру і зовнішній вигляд шоколаду.

  • Використовувати готовий темперований шоколад для покриття цукерок, декорації десертів або приготування праліне. Зберігати залишки шоколаду у щільно закритому контейнері при кімнатній температурі.

Де купити якісні шоколадні вироби 

Наше виробництво «Пригощайся» доставляє найсмачніші цукерки по всій Україні: Харків, Київ, Запоріжжя, Львів, Гоща, Дніпро, Одеса та інші. Ми з радістю проконсультуємо вас з приводу начинок солодощів та оформлення замовлення.