Смачні шоколадні вироби міцно з’єдналися з сучасним світом. Це улюблені ласощі багатьох людей, без яких складно уявити свята або зустрічі з друзями. Шоколад надихнув кондитерів на створення неперевершених шоколадних цукерок та інших десертів. Виробництво солодощів «Пригощайся» точно знає де роблять цукерки та як для них виробляється шоколад.

Де з’явився шоколад

Історія виникнення шоколаду сягає давніх часів Мая та Ацтеків. Вони вирощували какао-боби та готували з них терпкий напій. Дерева какао досягали довжини понад 10 метрів, а плоди на них проростали тільки у теплому кліматі. Щоб отримати 1 кг какао використовували 1200 одиниць насіння. Процес збору та виготовлення «гіркої води» був складний, тому її могли спробувати тільки впливові люди. Какао-боби, навіть, використовувались як гроші - настільки цей продукт цінувався давніми народами.

У 16 столітті, коли Іспанія підкорила Мексику, завойовники познайомилися з какао-бобами. Фернандо Кортес відчув від в’язкого напою з пряними травами бадьорість та набуття сил. З часом було вирішено експортувати какао в Європу. Після того як індіанський рецепт шоколаду дійшов до короля Чарльза п’ятого, майже 100 років він тримався в таємниці. За цей час Іспанія виростила плантації дерев та стала монополістом виробництва шоколаду з цукром.

На початку 17 століття технологія виготовлення шоколаду перейшла до Італії, а згодом і до інших країн: Франції, Англії та Німеччини. Але, щоб досягти уподобань споживачів різних країн, рецептуру дещо змінювали: шоколад почали нагрівати, а замість прянощів додавали мед або цукор.

За винайдення твердого шоколаду світ зобов’язаний нідерландському хіміку Конраду ван Хаутену. У 1828 він змішав шоколадний порошок з какао-маслом, повністю змінивши концепцію приготування шоколаду. Це дозволило зробити вироби доступним для широкого кола людей.

У 1875 році швейцарський кондитер Даніель Петер винайшов процес виробництва молочного шоколаду, додавши до рецепта порошок зі сгущенного молока. З того часу шоколад став одним з найбільш улюблених десертів у світі та використовується для приготування різноманітних страв та кондитерських виробів.

Як виробляють шоколад на фабриці

Виробництво шоколаду на фабриці з какао-бобів відбувається за допомогою спеціального обладнання:

  1. Підготовка плодів какао: на фабриці зазвичай використовують готовий какао-порошок, але деякі виробники можуть вирощувати та обробляти свої власні какао-боби. Якщо так, то боби спочатку очищають, сушать та обпалюють в печі, а потім мелють до коричневого порошку.

  2. Змішування інгредієнтів: склад і їх кількість залежить від рецептури виробника. Зазвичай до порошку какао додають цукор та какао-масло. Іноді - молоко, лецитин та інші добавки.

  3. Процес коншування: приготовлену суміш, розплавляють при великих температурах (до 80°C) завдяки тертю через конш. В залежності від виду шоколаду, обирається різна температура та термін коншування (наприклад, елітні екземпляри - декілька діб). Цей етап надає особливий аромат та гладкість текстури продукту.

  4. Формування та охолодження: гарячу суміш темперують - почергово охолоджують і нагрівають до отримання стабільної маси. Потім її заливають у форми та охолоджують до кімнатної температури.

  5. Упакування: готовий шоколад розміщують у пачки, готові для продажу.

Як роблять шоколадні цукерки на фабриці

Шоколадні цукерки з начинкою готують у декілька етапів:

  • Перший етап передбачає роботу з шоколадом (він збігається з етапами виробництва шоколаду вище). Щоб ціна була доступна для багатьох споживачів, кондитерські використовують вже готовий якісний шоколад. Шоколад плавлять та повторно темперують.

  • Потім виробники займаються начинкою: у шоколадних цукерках вона різноманітна, тож засоби приготування теж відрізняються.

  • Поєднання: після приготування основних частин цукерки, вони з‘єднуються. Для цього використовують спеціальні форми та кропітку ручну роботу.

  • Охолодження та пакування. Для того, щоб вироби тримали надану їм форму, їх ставлять в холодильні камери. Після декількох годин охолодження - цукерки загортають в різноманітне упакування.

З чого складається шоколад

Склад шоколаду залежить від його виду:

  • Темний - високий вміст какао 72-80%, какао-масло, цукор (калорійність шоколаду 530 ккал/100г);

  • Молочний - в який додається молоко (550 ккал/100 г);

  • Білий - тільки цукор, какао-масло та молоко, без какао-порошку (580 ккал/100г).

Де можна придбати якісні шоколадні цукерки в Україні

Найважливіше у кондитерському приготуванні цукерок на фабриці - це дотримання стандартів якості. Виробництво цукерок «Пригощайся» пропонує замовити ласощі в інтернет-магазині з дотриманням всіх норм та, що не менш важливо - бездоганним смаком. Доставляємо пакунки по всій Україні (Харків, Київ, Дніпро, Одеса, Запоріжжя, Львів, Івано-Франківськ та інші міста).