Ми впевнені, що багатьом відома ситуація, коли згадуєш про залишки шоколадки в холодильнику, а вона стала дивна на смак та ще й з білим нашаруванням - зіпсувалась, мабуть? Не поспішайте з висновками, наше виробництво цукерок «Пригощайся» розповість чому так трапляється і як правильно зберігати шоколад в домашніх умовах, щоб він залишався завжди смачним та дарував тільки позитивні емоції.

Який термін зберігання шоколаду та шоколадних цукерок

Термін зберігання якісного шоколаду – з великим вмістом какао-бобів, вимірюються у роках. Але у шоколадних виробах різний склад, тому вказується певний строк придатності для різних видів солодощів. Якщо шоколад зберігається правильно, він може залишатися безпечним для споживання набагато довше, ніж зазначено на його упакованні.

Особливості терміну зберігання шоколаду різних видів

Шоколад містить какао-масло та цукор. Чим більше цих інгредієнтів у складі, тим швидше він псується, внаслідок окислення. Збільшення вологості може призвести до розвитку плісняви та інших мікроорганізмів. Також наявність додаткових продуктів, наприклад, горіхів зменшує термін зберігання. Варто звертати увагу на ці фактори при виборі шоколадної плитки.

  • Термін зберігання гіркого шоколаду найбільший та досягає 12 місяців.

  • Для молочного шоколаду цей показник – від 8 до 6 місяців.

  • Білий шоколад відрізняється відсутністю какао-порошку, який виступає природним консервантом, тому термін зберігання білого шоколаду складає 1 місяць.

  • Якщо плитка з начинкою: горіхи, кокос, сушені ягоди, карамель, крем строк зменшується до 6 місяців. Термін придатності шоколаду з наповнювачами варіюється в залежності від типу начинки або додатків: 120 днів з сухофруктами, 2-4 місяці у цукерок з начинками на основі ганаша чи горіхів.

  • Шоколадні цукерки рекомендують вживати протягом 2-3 місяців.

Умови зберігання шоколадних цукерок та шоколаду вдома

На смак шоколадних виробів дуже впливають фізичні фактори, а саме:

  1. Температура: Шоколад потрібно зберігати в прохолодному та сухому місці при температурі 15-20 градусів Цельсія. Перепади температур негативно впливають на смак та властивості солодких виробів.

  2. Вологість: краще зберігати шоколад у місці, де вологість не перевищує 40%.

  3. Запахи: Аромат шоколаду дуже легко заміщується іншими запахами, які нерідко його псують. Тому слід зберігати десерт подалі від харчових продуктів.

  4. Світло: какао-продукт не любить прямого сонячного світла, оскільки через це він тане та втрачає початковий колір та хрусткість. Тому його краще зберігати в темному місці або у міцно згорнутому пакуванні.

Чи можна зберігати шоколад в холодильнику

Зберігання шоколаду в холодильнику може призвести до появи білого нальоту, але не поспішайте його викидати. Така зміна називається жирове посивіння і трапляється через різкі коливання температури. Какао-масло та кристали цукру виходять у вигляді конденсату та осаджується на поверхні плитки. Загрози для здоров’я у цьому немає, але є вплив на смак та текстуру шоколаду: набуває більшої густини, менш насиченого аромату і смаку та втрачає хрусткість.

Зберігати шоколадні цукерки в холодильнику можна тільки у тому випадку, коли вдома більше 24°C, наприклад, влітку, але варто дотримуватися певних правил:

  • Тримайте шоколад у двері холодильника, оскільки там температура трохи вища, ніж в основному просторі.

  • Щоб захистити виріб від потрапляння вологи та неприємних запахів, міцно загорніть шоколад у фольгу та помістить у герметичний контейнер.

  • Не зберігайте шоколад в холодильнику занадто довго.

Чи можна зберігати шоколадні цукерки в морозилці

У кондитерському світі було проведено безліч експериментів з шоколадом та дією на нього усього спектру температур. Як виявилося при заморожуванні цукерок, вони не втрачають своїх властивостей та після розморожування смакують так само неперевершено, як і раніше. Вимогами до морозильної камери є низькі температури від -18 °C, які супроводжуються швидким заморожуванням продуктів.

Поради щодо зберігання шоколаду від Пригощайся

Найкращими місцями для зберігання шоколаду у спеку є прохолодні та сухі шафи, які не знаходяться поряд з пічкою або іншими джерелами тепла. Також можна тримати шоколадні вироби в герметичних контейнерах або пакетиках, щоб запобігти впливу вологи та запахів.

Де придбати шоколадні цукерки із фруктами в Україні

Виробництво солодощів «Пригощайся» пропонує обрати найсмачніші цукерки з фруктами та горішками з асортименту нашого інтернет-магазину. Натуральні інгредієнти, неперевершена якість, герметичне пакування - все це має кожна цукерка. Робимо з турботою для українців, тому солодка радість зможе швидко доїхати до вашого міста: Харків, Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Рівне, Житомир та інші.