Цукерки – це один з найпопулярніших та найрізноманітніших видів десертів у світі. Дійсно, яких тільки цукерок сьогодні немає в продажу: і шоколадні, і сироїдні, і карамельні, і марципанові, і грильяжні, і желейні… Нижче ми спробуємо поринути глибше в історію цукерок, розглянемо технології їх виготовлення та навіть проаналізуємо потенційну шкідливість.  

Що таке цукерка?

Тож, що таке цукерки? Це різновид солодощів, в якому одним із головних компонентів є саме цукор або його аналоги – мед, ізомальт або фруктоза, що міститься в великій кількості в оброблених певним чином фруктах (наприклад, фініках чи бананах, що часто використовуються в сироїдних цукерках). Звісно, щоб зробити рецепт цукерок дійсно цікавим, кондитери також додають в них: 

  • Шоколад (або його аналог – кероб);

  • Горіхи та насіння;

  • Карамель;

  • Крем;

  • Ягоди;

  • Джеми;

  • Деякі різновиди тіста (пісочне, бісквітне, вафельне, катаїфі тощо). 

Чим більший набір інгредієнтів у цукерок, тим, зазвичай, насиченішим та унікальнішим є їхній смак. До речі, в деяких країнах Азії є поширеними навіть солоні цукерки – попри те, що вони все одно містять невелику частку цукру, основним смаковим акцентом в них виступає саме сіль. 

Характеристика цукерок

Цукерки – це компактні кондитерські вироби, які мають чітку форму та можуть бути твердими, м'якими або пружними. Вони призначені для вживання в якості десерту і характеризуються зручністю для зберігання та споживання. Загалом, цукерки можна розділити на дві основні категорії: з обгорткою, коли кожна цукерка упакована індивідуально, та без обгортки (зазвичай, це драже або мармелад).

Коротко: історія цукерок

Якщо поринути в історію найперших цукерок, тут варто зазначити внесок стародавніх єгиптян, які ще близько трьох тисяч років тому змішували мед з горіхами та фініками або інжиром. Щодо шоколадних цукерок, вони з’явились набагато пізніше: зокрема, їх винайшов брюссельський аптекар Джон Нойхауз в 1857 році, намагаючись створити дієві ліки проти кашлю. Щодо ж глазурованих цукерок, їх «народження» датується взагалі 1912 роком.

А чи цікаво вам було б дізнатися про історію саме цукерок від бренду «Пригощайся»? Якщо так, будь ласка, ознайомтеся з цим матеріалом.

Види

Цукерки можуть мати різні форми, смаки й текстури. Загалом, найпоширенішою вважається наступна типізація цукерок:

  • Шоколадні цукерки – вони можуть містити шоколад у вигляді оболонки, начинки або основи;

  • Карамельні цукерки – це тягучі або тверді ласощі на основі карамелізованого цукру;

  • Драже – цукерки у твердій оболонці з шоколаду, цукру або кондитерської глазурі;

  • Іриски – м'які, тягучі солодощі з насиченим вершковим смаком;

  • Грильяжні цукерки – вони виготовляються з карамелізованого цукру, змішаного з підсмаженими та покришеними горіхами;

  • Желейні та жувальні цукерки – солодощі на основі желатину, агар-агару або пектину;

  • Тверді льодяники – це класичний приклад цукерок з цукру.

Детальніше про існуючі види цукерок можна дізнатися тут.  

Технологія

Технології виготовлення цукерок можуть бути такими, кожна з яких вибирається залежно від затвердженого складу та бажаної текстури:

  • Варення цукрових сиропів (для створення карамелі та льодяників);

  • Лиття у форми (для приготування желейних та шоколадних цукерок з рідкими начинками);

  • Темперування (для додаткової обробки шоколаду з метою надання йому особливого блиску);

  • Екструзія (для створення нуги та жувальних цукерок);

  • Обсипання та глазурування (для надання більш привабливого зовнішнього вигляду);

  • Обкатка в барабанах (для глазурованих цукерок).

Можливо, ви б хотіли дізнатися, як саме відбувається «магія» створення цукерок на виробництві «Пригощайся»? В такому випадку, перегляньте цей матеріал. І, звісно, не забудьте переглянути наш асортимент – цілком можливо, ви забажаєте купити деякі наші солодощі.

Шкідливість

Цукерки це солодкий і калорійний продукт, який при надмірному вживанні може зашкодити вашим зубам. Також з великою обережністю варто вживати цукерки людям, яким не можна вживати цукор (в такому випадку, їм варто розглянути позиції, що його не містять) або тим, хто слідкує за своєю вагою. Тому, якщо ви шукаєте солодощі, які не містять цукор, зверніть увагу на такі позиції від «Пригощайся», як цукерки Endorfini, “Кероб, ягоди та горіхи”, “Барвистий трюфель”, “Фруктовий трюфель”, “Фініки Асорті”, а також пастилу