Великий піст є важливим періодом для очищення душі й тіла та наближення до Бога. Він починається за 48 днів до Великодня. У 2024 році в Україні багатоденний піст розпочнеться 18 березня і триває до 4 травня. Віруючі намагаються жити у смиренні та самообмеженні. Це проявляється не лише в обмеженні у їжі, але й у відмові від розваг: проводять більше часу в молитві та духовних вправах, приділяють увагу духовному розвитку та родині.

Які обмеження у їжі рекомендуються під час Великого посту

Протягом цього періоду віруючі дотримуються суворих правил. Відмовляються від м'яса, молока та молочних продуктів, яєць, риби, морепродуктів та алкоголю. Треба слідкувати за кількістю споживаних продуктів - не можна переїдати. Тому є деякі обмеження у вживанні жирних продуктів, цукру та солодощів.

У різних церковних традиціях можуть відрізнятися правила щодо того, які саме продукти можна їсти під час посту. Наприклад, у православній церкві дозволяється вживання риби в деякі дні, тоді як у римо-католицькій церкві під час Великого посту заборонено їсти м'ясо та молочні продукти протягом усього періоду.

Що можна вживати з солодкого у Великий піст

У Великий піст християни зазвичай відмовляються від великої кількості цукрових кондитерських виробів, але є деякі продукти, якими можна замінити солодощі з невідповідним складом. 

  1. Шоколадні цукерки в пост

Під час вибору шоколадних цукерок треба пам’ятати декілька нюансів: сам шоколад повинен містити какао-боби без додавання молока або вершків. Тобто молочний або білий шоколад не можна вживати у піст. А ось темний - не заборонений. При виборі начинки, варто звернути увагу на сухофрукти, які мають природну солодкість. Наприклад: курага, інжир, чорнослив, сушені банани або ягоди. Невеликий список цукерок, які можна купити в пост:

  1. Мед з горіхами

Не зашкодить під час передвеликоднього посту мед. Це цілком натуральний рослинний продукт, який має менший глікемічний індекс, ніж цукор. Щоб зробити перекус ситнішим додають різні горішки: мигдаль, фундук, кеш‘ю, волоський горіх, насіння соняшника та гарбуза.

  1. Фруктова пастила

Відмінно замінює солодощі в піст, оскільки у складі міститься тільки фруктове пюре. Важливим є те, що треба обирати пастилу без вмісту яєчних білків.

  1. Фруктові чипси 

Виготовляються з фруктів, без цукру чи інших додаткових інгредієнтів. Зазвичай найкраще смакують яблучні чипси, але можуть використовуватися й інші фрукти. 

Важливо пам'ятати, що навіть замінюючи солодке на більш корисні продукти, варто контролювати кількість споживаних виробів.

Які солодощі не можна їсти в Великий піст

Кондитерські вироби не дозволені в піст - це всі ті, які мають молочні продукти та жири тваринного походження. Наприклад: печиво, здобна випічка, вафлі, молочний та білий шоколад, зефір, маршмелоу, безе.

В будь-якому випадку, важливо керуватися не лише зовнішніми правилами, але й власним здоровим глуздом та не перевантажувати свій організм обмеженнями в їжі. Тому перед тим, як почати дотримуватися Великого посту, варто звернутися до лікаря на консультацію.

Де купити солодощі до Великодня та Великого посту

Важливо відзначити, що Великий піст не є обов'язковим для всіх християн і кожен вирішує, чи слідувати йому чи ні. А наше виробництво «Пригощайся» як завжди надасть вам великий вибір найсмачніших солодощів до будь-якої події. Доставляємо цукерки по всій Україні: Харків, Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Запоріжжя, Рівне, Житомир. Замовляйте скоріше, щоб встигнути здивувати солодким сюрпризом своїх рідних.