Яблучна пастила — це ніжний десерт, виготовлений з кислих сортів яблук зі збереженням смаку та аромату фрукта. Вона отримала велику популярність по всьому світу, оскільки має простий та повністю натуральний склад. Найкраще, чим можна порадувати рідних — це приготувати домашню пастилу з яблук.
Як зробити яблучну пастилу в домашніх умовах
Фруктова пастила вважається старовинним частуванням, яке готували ще в 15 столітті. Звичайно, у ті часи процес приготування був виключно ручний та займав багато часу. Але сьогодні все набагато легше. Рецепт смачної яблучної пастили зможе втілити кожен.
Простий рецепт білкової пастили з яблук у духовці
Що вам знадобиться:
-
Яблука - 1 кг
-
Яєчний білок - 1 шт.
-
Цукор - 200 г
-
Для приготування десерту потрібно підготувати яблука в кількості 1 кг. Їх необхідно вимити та розділити на четвертинки, зберігши шкірку.
-
Відправте шматочки на лист зрізом вниз і запікайте в духовці, нагрітій до 180 градусів протягом 30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб шкірка трохи потемніла, а м’якуш набув пюреподібної консистенції.
-
За допомогою блендера одержану заготівлю слід збити до однорідного стану. Далі пюре збираємо у марлю та залишаємо у ситі на 5-6 годин.
-
Після охолодження пюре пропускається через сито, що дозволяє позбутися макухи та інших великих включень.
-
Використовуючи міксер, збийте масу до світлого відтінку, додавши яєчний білок і цукор. Після збивання суміш повинна збільшитися в обсязі й стати світлішою.
-
Усю кількість заготівлі, що залишилася, слід розподілити рівномірно по деку товщиною шару не більше 2 см, попередньо покривши його силіконовим килимком.
-
Треба відправити пласт в духовку, розігріту до 80 градусів приблизно на 5 годин. Після закінчення зазначеного часу, готова пастила з яблук витягується з духовки та відокремлюється від силіконового килимка з наступним нарізуванням на рівні частини. Потім шматочки укладаються один на одного і прошаровуються збереженою рідкою яблучною масою.
-
Далі отримані смужки знову вирушають до духовки, розігрітої до 80 градусів на 2 години. Після охолодження пастилу з яблук готова.
Домашня яблучна пастила: рецепт у сушарці та електросушарці
Особливістю рецепта пастили з яблук у сушарці вважається відсутність необхідності попереднього відварювання плодів. Такий варіант рецепта натуральної пастили може вважатися кориснішим, оскільки за відсутністю високих температурних впливів, страва зберігає більшу кількість корисних компонентів.
Для приготування пастили в домашніх умовах за допомогою сушарки слід:
-
Підготувати від 2 до 3 кг яблук.
-
Всі плоди ретельно промити й нарізати часточками, заздалегідь видаливши серцевину з насінням.
-
Занурювальним блендером подрібнити все в стан пюре, після чого додати для смаку корицю та цукор.
-
Отриману масу розподілити на листи.
-
Процес висушування при оптимальному температурному режимі 65 градусів займає від 9 до 12 годин, з урахуванням ступеня соковитості яблук.
-
Після дегідратації плодів (процес видалення вологи) готовий продукт зняти та згорнути в рулони. Потім нарізати на необхідні порції.
Пастила з яблук без цукру
Рецепт яблучної пастили без цукру підкуповує своєю простотою та мінімальною кількістю необхідних компонентів:
-
Яблука - 2 кг
-
Вода 4-5 ст.л
Простий рецепт яблучної пастили без цукру передбачає такі дії:
-
Наріжте плоди на дрібні шматочки, зберігши за бажанням серцевину.
-
Відправте їх в каструлю з товстим дном, додавши води. Термічна обробка здійснюється на повільному вогні до розм'якшення яблук.
-
За допомогою блендера перетворіть м’які плоди на однорідну масу, з наступним перетиранням її через сито.
-
Густу яблучну суміш розподіліть рівномірним шаром (5-7 мм) по деку, заздалегідь покритому пергаментним папером, змащеному олією. Процес висушування здійснюється в духовці, розігрітій до 80 градусів протягом 3-х годин.
-
Готові ласощі, які не повинні прилипати до пальців, дістаються і після остигання поділяються на пласти, з подальшим згортанням у трубочку.
Калорійність яблучної пастили
Пастила з яблук включає прості й доступні інгредієнти, зокрема яблука і цукор (за бажанням). З урахуванням технології приготування додається сухий яєчний білок, пектин, патока та цукрова пудра. В залежності від рецепту калорійність страви складає від 80 до 300 ккал на 100 г.
Чи можна використовувати заморожені яблука або пюре
Рецепт яблучної пастили допускає застосування у процесі приготування заморожених яблук та інших фруктів, включаючи варення або не варене пюре.
Поради щодо приготування найсмачнішої пастили з яблук
-
Щоб готовий виріб приємно тішив своїми смаковими якостями, рекомендується віддавати перевагу яблукам кислих та солодко-кислих сортів, наприклад:
-
Антонівка.
-
Титівка.
-
Зеленка.
-
Аніс смугастий.
-
Голден делішес.
-
-
Використання крупно потертих яблук дозволяє отримати щільнішу за текстурою пастилу.
-
У зв'язку з тим, що яблука схильні до значного окислення, їх слід зварити, охолодити й тільки потім розпочинати приготування пастили.
-
Застосування занурювального блендера дозволяє досягти рівномірної консистенції яблучної маси.
-
Видалення з пюре надлишкової рідини значно скоротить час висихання заготівлі. Для цього варто проварену масу помістити в друшляк на кілька годин.
-
Ступінь готовності ласощів визначається шляхом натискання на них пальцем. В ідеалі страва має бути сухою та пружною.
Де купити повітряну натуральну яблучну пастилу
Бажаєте замовити смачну та легку яблучну пастилу з гарантією якості та за ціною, далекою від захмарних цифр? Мережа фірмових магазинів «Пригощайся» до ваших послуг. До того ж необхідні солодощі завжди можна купити у спеціалізованому інтернет-магазині «Пригощайся», не відходячи від комп'ютера. Доставляємо до Харкова, Дніпра, Одеси, Львова, Києва та інших міст України.