Яблучна пастила — це ніжний десерт, виготовлений з кислих сортів яблук зі збереженням смаку та аромату фрукта. Вона отримала велику популярність по всьому світу, оскільки має простий та повністю натуральний склад. Найкраще, чим можна порадувати рідних — це приготувати домашню пастилу з яблук.

Як зробити яблучну пастилу в домашніх умовах

Фруктова пастила вважається старовинним частуванням, яке готували ще в 15 столітті. Звичайно, у ті часи процес приготування був виключно ручний та займав багато часу. Але сьогодні все набагато легше. Рецепт смачної яблучної пастили зможе втілити кожен. 

Простий рецепт білкової пастили з яблук у духовці

Що вам знадобиться:

  • Яблука - 1 кг

  • Яєчний білок - 1 шт.

  • Цукор - 200 г 

  1. Для приготування десерту потрібно підготувати яблука в кількості 1 кг. Їх необхідно вимити та розділити на четвертинки, зберігши шкірку. 

  2. Відправте шматочки на лист зрізом вниз і запікайте в духовці, нагрітій до 180 градусів протягом 30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб шкірка трохи потемніла, а м’якуш набув пюреподібної консистенції.

  3. За допомогою блендера одержану заготівлю слід збити до однорідного стану. Далі пюре збираємо у марлю та залишаємо у ситі на 5-6 годин.

  4. Після охолодження пюре пропускається через сито, що дозволяє позбутися макухи та інших великих включень. 

  5. Використовуючи міксер, збийте масу до світлого відтінку, додавши яєчний білок і цукор. Після збивання суміш повинна збільшитися в обсязі й стати світлішою. 

  6. Усю кількість заготівлі, що залишилася, слід розподілити рівномірно по деку товщиною шару не більше 2 см, попередньо покривши його силіконовим килимком.

  7. Треба відправити пласт в духовку, розігріту до 80 градусів приблизно на 5 годин. Після закінчення зазначеного часу, готова пастила з яблук витягується з духовки та відокремлюється від силіконового килимка з наступним нарізуванням на рівні частини. Потім шматочки укладаються один на одного і прошаровуються збереженою рідкою яблучною масою.

  8. Далі отримані смужки знову вирушають до духовки, розігрітої до 80 градусів на 2 години. Після охолодження пастилу з яблук готова.

Домашня яблучна пастила: рецепт у сушарці та електросушарці

Особливістю рецепта пастили з яблук у сушарці вважається відсутність необхідності попереднього відварювання плодів. Такий варіант рецепта натуральної пастили може вважатися кориснішим, оскільки за відсутністю високих температурних впливів, страва зберігає більшу кількість корисних компонентів.

Для приготування пастили в домашніх умовах за допомогою сушарки слід:

  1. Підготувати від 2 до 3 кг яблук.

  2. Всі плоди ретельно промити й нарізати часточками, заздалегідь видаливши серцевину з насінням.

  3. Занурювальним блендером подрібнити все в стан пюре, після чого додати для смаку корицю та цукор.

  4. Отриману масу розподілити на листи.

  5. Процес висушування при оптимальному температурному режимі 65 градусів займає від 9 до 12 годин, з урахуванням ступеня соковитості яблук.

  6. Після дегідратації плодів (процес видалення вологи) готовий продукт зняти та згорнути в рулони. Потім нарізати на необхідні порції.

Пастила з яблук без цукру

Рецепт яблучної пастили без цукру підкуповує своєю простотою та мінімальною кількістю необхідних компонентів:

  • Яблука - 2 кг

  • Вода 4-5 ст.л

Простий рецепт яблучної пастили без цукру передбачає такі дії:

  1. Наріжте плоди на дрібні шматочки, зберігши за бажанням серцевину. 

  2. Відправте їх в каструлю з товстим дном, додавши води. Термічна обробка здійснюється на повільному вогні до розм'якшення яблук.

  3. За допомогою блендера перетворіть м’які плоди на однорідну масу, з наступним перетиранням її через сито.

  4. Густу яблучну суміш розподіліть рівномірним шаром (5-7 мм) по деку, заздалегідь покритому пергаментним папером, змащеному олією. Процес висушування здійснюється в духовці, розігрітій до 80 градусів протягом 3-х годин.

  5. Готові ласощі, які не повинні прилипати до пальців, дістаються і після остигання поділяються на пласти, з подальшим згортанням у трубочку.

Калорійність яблучної пастили

Пастила з яблук включає прості й доступні інгредієнти, зокрема яблука і цукор (за бажанням). З урахуванням технології приготування додається сухий яєчний білок, пектин, патока та цукрова пудра. В залежності від рецепту калорійність страви складає від 80 до 300 ккал на 100 г.

Чи можна використовувати заморожені яблука або пюре

Рецепт яблучної пастили допускає застосування у процесі приготування заморожених яблук та інших фруктів, включаючи варення або не варене пюре.

Поради щодо приготування найсмачнішої пастили з яблук

  • Щоб готовий виріб приємно тішив своїми смаковими якостями, рекомендується віддавати перевагу яблукам кислих та солодко-кислих сортів, наприклад:

    • Антонівка.

    • Титівка.

    • Зеленка.

    • Аніс смугастий.

    • Голден делішес.

  • Використання крупно потертих яблук дозволяє отримати щільнішу за текстурою пастилу. 

  • У зв'язку з тим, що яблука схильні до значного окислення, їх слід зварити, охолодити й тільки потім розпочинати приготування пастили. 

  • Застосування занурювального блендера дозволяє досягти рівномірної консистенції яблучної маси.

  • Видалення з пюре надлишкової рідини значно скоротить час висихання заготівлі. Для цього варто проварену масу помістити в друшляк на кілька годин.

  • Ступінь готовності ласощів визначається шляхом натискання на них пальцем. В ідеалі страва має бути сухою та пружною.

Де купити повітряну натуральну яблучну пастилу

Бажаєте замовити смачну та легку яблучну пастилу з гарантією якості та за ціною, далекою від захмарних цифр? Мережа фірмових магазинів «Пригощайся» до ваших послуг. До того ж необхідні солодощі завжди можна купити у спеціалізованому інтернет-магазині «Пригощайся», не відходячи від комп'ютера. Доставляємо до Харкова, Дніпра, Одеси, Львова, Києва та інших міст України.