Зміст 

  1. Міфи про приготування карамелі в домашніх умовах

  2. Види карамелі та рецепти приготування 

  3. Як регулювати текстуру карамельної маси

  4. Для чого можна використовувати

  5. Де замовити смачні вироби з карамеллю

У просторі Інтернету нерідко можна зіткнутися зі стереотипами про складність приготування домашньої карамелі. Господині запевняють, що робили все по рецепту, але все одно не вийшло: цукор кристалізується, карамельна маса гірчить, текстура занадто тверда або рідка. Ми розповімо вам декілька секретів, які допоможуть завжди з легкістю готувати ідеальну карамель та отримувати насолоду від процесу та смаку.

Особливості приготування різних видів карамелі

Існує багато рецептів, як зробити домашню карамель із цукру своїми руками. Ми розповімо про перевірені, які 100% вийдуть у кожного.

Як зробити м’яку вершкову карамель у домашніх умовах

Інгредієнти на 1 порцію:

  • Цукор - 200 г (1 стакан)

  • Вершки (жирність >30%) - 200 г (1 стакан)

  • Вершкове масло - 50 г

Рецепт карамелі на вершках:

  1. Обираємо посуд. Каструля повинна бути широка в діаметрі та мати товсте дно, щоб рівномірно прогріти цукор. Також бажано, щоб посуд мав високі стінки, тому що при додаванні інгредієнтів маса збільшиться в об’ємі. 

  2. Спочатку треба дістати вершкове масло з холодильника, аби воно набуло кімнатної температури.

  3. 1 секрет: цукор додаємо у вже розігріту ємність. Не перемішуємо! Цукор почне повільно танути, ми лише трішки можемо нахиляти каструлю. Чому? Якщо почати зміщувати цукор ложкою, молекули, які від нагрівання змінювали свою конфігурацію, почнуть кристалізуватися. А це вже небажаний ефект.

  4. Готуємо на маленькому вогні.

  5. Як зрозуміти, що цукор має належну консистенцію? Секрет 2: ви маєте відчути смачний карамельний аромат, а колір зміниться на янтарний. Ще один спосіб - перевірити температуру карамелі. Краплю занурюємо у холодну воду, якщо затверділа - готова. Одразу знімаємо з вогню. Дуже важливо не перетримати, тому що в такому разі з’явиться гіркуватість. 

  6. У цей час поки карамель танула, треба нагріти вершки. Повинні бути гарячі, але не кипіти (80-90 градусів). Це можна робити як у ківшику, так і в мікрохвильовці.

  7. Секрет 3: гарячі верши вливаємо в карамель маленьким струменем. Суміш почне збільшуватися в об’ємі, тому треба постійно перемішувати. Якщо дотримуватися цієї поради, карамель не схопиться, а залишиться рідкою.

  8. Основну частину зробили. Тепер треба повернути посуд на вогонь, додати м’яке вершкове масло та довести масу до однорідності.

  9. Смачна вершкова карамель готова. Залишилось перелити у ємність для зберігання, поки вона ще рідка.

Як зробити вершкову карамель без вершків

Замінником вершків може послугувати молоко.

Інгредієнти:

  • Цукор - 200 г (1 стакан)

  • Молоко - 200 г (1 стакан)

  • Вершкове масло - 50 г

Дії такі самі, як і у рецепті вершкової карамелі. 

Як приготувати солону карамель вдома 

Для рецепта солоної карамелі можна використовувати як велику морську сіль, так і звичайну - кухонну. Знадобиться 5 г солі (щіпка).

Після приготування карамелі додаємо до неї половину від загальної кількості солі, перемішуємо. Якщо недостатньо - додаємо ще.

Як приготувати карамель із цукру та води

У цьому покроковому рецепті ми розповімо, як зробити карамель прозорою.

Інгредієнти:

  • Цукор - 120 г (6 ст.л.)

  • Вода - 40 мл (2 ст.л.)

  • Лимонний сік - 4 мл (менш як 1 ч.л.) 

Рецепт карамелі на воді своїми руками:

  1. У каструлю насипаємо цукор та заливаємо водою. Гріємо на маленькому вогні приблизно 10 хвилин. У цьому рецепті карамель потрібно постійно перемішувати!

  2. Рідка карамель буде сильно кипіти та поступово змінювати колір. Щоб перевірити готовність беремо зубочистку, кінчик занурюємо в карамельний сироп, а потім в холодну воду. І торкаємося крапельки: якщо м’яка і розмивається під пальцями - варимо ще, якщо тверда - можна вимикати.

  3. Додаємо лимонний сік, і прозора карамель готова.

Як регулювати текстуру карамельної маси

Для різних цілей може знадобитися різна густина карамелі. Тому нерідко можна побачити запити: «Як густу карамель зробити рідкою» або навпаки. Тож розберемо 2 засоби, як вплинути на текстуру:

  1. Змінюємо пропорції інгредієнтів. Якщо вам потрібно зробити рідку карамель, то треба додати більше вершків/молока.

  2. Вплив температур. Щоб зробити карамель густішою помістіть її у холодильник на декілька годин. Якщо потрібна рідка - нагрійте у мікрохвильовці.

Для чого використовують карамель вдома

Карамель слугує смачним доповненням для багатьох десертів. Наприклад: рідка - для покриття тортів; густіша - для начинок, як у снікерс; прозору та крихку - використовують для льодяників або занурюють у неї фрукти.

Де замовити смачні вироби з карамелі

Українське виробництво солодощів «Пригощайся» має в асортименті найсмачніші цукерки Una Luna з солоною карамеллю, які вам точно сподобаються. Замовляйте ласощі в нашому інтернет-магазині, а ми гарантуємо якісні вироби та швидку доставку по всій Україні (Київ, Харків, Дніпро, Львів, Одеса, Запоріжжя та інші міста.)