Відносно нещодавно до кондитерського світу доєднався новий різновид шоколаду - білий шоколад. Приємний молочний колір, а на смак як карамель з ваніллю - так ніжно, що неможливо зупинитися. У деяких споживачів закралася думка, що склад дуже відрізняється від молочного та чорного шоколаду. Але чому тоді ми називаємо це шоколадом, і навіщо його взагалі придумали? На всі питання відмовимо далі.

З чого роблять білий шоколад

У складі натурального білого шоколаду є низка інгредієнтів, які обумовлюють його виразний смак та колір. Основними інгредієнтами є: цукор, какао-масло та молоко. 

  • Цукор забезпечує солодкість при приготуванні виробів та хрусткої текстури після застигання.

  • Какао-масло - це жир, який добувається з бобів какао. Воно надає білому шоколаду гладкої консистенції.

  • Молоко або інколи використовується порошок з молока, так званий сухий білий шоколад. Використовується для насиченого смаку та наданню плиткам білого шоколаду кольору слонової кістки.

  • Лецитин - емульгатор та антиокислювач, що з’єднує всі інгредієнти та згущує отриману масу.

  • Додаткові інгредієнти: ваніль для лагідного аромату білого шоколаду, лимонна кислота, сіль, ароматизатори та інші прянощі.

Вимоги до виробництва білого шоколаду

Склад білого шоколаду може відрізнятися в залежності від виробника та рецептури, але є певні норми, які повинні застосовувати всі компанії.

  • Не менше 20% какао-масла за європейськими нормами

  • Понад 14% молочних продуктів 

  • Близько 55% цукру.

Калорійність білого шоколаду висока і досягає 539 ккал на 100 грамів виробу.

Історія виникнення білого шоколаду 

Це один з трьох основних видів шоколаду разом з молочним та чорним, тому його відкриття тісно пов'язана з історією шоколаду загалом. Звичайний шоколад був відкритий індіанцями Центральної Америки, які використовували какао у різних релігійних та обрядових церемоніях. У 16 столітті іспанські завойовники привезли какао до Європи, де його почали використовувати для створення напою, популярного серед аристократії. 

Однак білий шоколад отримав початок на кілька століть пізніше. Перші згадки з'явилися в кінці 19-го століття. У 1875 році у Швейцарії компанія Nestle випустила на ринок свій перший продукт з білого шоколаду, який використовувався як прикраса для тортів та десертів. Це сталося тому, що компанія мала велику кількість какао- масла, яка не встигала використовуватися. Замість утилізації, був знайдений такий оригінальний і смачний засіб використання. Однак, на той час склад білого шоколаду не був доведений до норми пропорцій.

У 1930-х роках компанія Tobler почала виготовляти білий шоколад під назвою "Toblerone Bianco". У 1950-х роках виробництво білого шоколаду поширилося у всьому світі. Сьогодні білий шоколад виготовляють багато фабрик, і він доступний у різних формах, таких як плитки, цукерки та добавки для випічки. 

Різниця між молочним та білим шоколадом 

Відмінність полягає у складі та характеристиках смаку. Молочний - має темний колір та багатий, збалансований смак, що поєднує гірку та солодку смакові ноти завдяки наявності какао-порошку. Білий шоколад, як правило, його не містить. Однак, цей вид солодощів може стати замінником для людей, які мають негативні прояви на певні речовини з темного шоколаду.

Різновиди білого шоколаду

  • Традиційний;

  • Білий пористий шоколад;

  • Веганський - виготовляється без використання молока;

  • Білий шоколад з додаванням горіхів та фруктів.

Українське виробництво солодощів «Пригощайся» пропонує посмакувати цукерками, що вкриті кондитерським білим шоколадом Ми завжди за неперевершений смак та високу якість інгредієнтів.

Білий шоколад легко приготувати вдома

Інгредієнти:

1 склянка какао-масла (близько 240 мл)

1/2 склянки цукру (близько 120 мл)

1 склянка сухого молока (близько 240 мл)

1 чайна ложка ванільного екстракту

Рецепт:

  1. Розігрійте водяну баню, поставивши каструлю з водою на вогонь, і накрийте її плоскою мискою. Важливо, щоб миска повністю прилягала до каструлі, а дно миски не доторкалось до води.

  2. Додайте в миску какао-масло та розігрівайте його на помірному вогні до повної розтоплення.

  3. Додайте цукор та сухе молоко і перемішайте, доки інгредієнти не розчиняться.

  4. Додайте ванільний екстракт і перемішайте. За бажанням, можна додати в суміш цукерки, горіхи, сухофрукти, щоб додати білому шоколаду смакового різноманіття та цікаву текстуру.

  5. Підготуйте форми та наповніть їх шоколадною сумішшю.

  6. Поставте форми у холодильник на кілька годин або до повної затвердіння. 

Де придбати цукерки з білого шоколаду

У магазинах «Пригощайся» є великий вибір ласощів з білим шоколадом по доступним цінам. Доставку здійснюємо швидко по всій Україні (Харків, Київ, Дніпро, Одеса, Запоріжжя та інші міста) Новою поштою та Укрпоштою.