Виробництво шоколаду стало автоматизоване та налаштоване на постачання продукції у великих об’ємах. Але поціновувачі унікальних шоколадних виробів й досі залишились. Для них існує елітний сегмент смачного та дорогого шоколаду. Це справді витончені витвори мистецтва, створені руками найкращих світових кондитерів. 

З чого виробляють шоколад вищого ґатунку 

Чому шоколад такий дорогий? Вся справа в особливих інгредієнтах. Основа всіх шоколадних виробів - какао-боби. Їх якість та рідкість вирощування впливає на ціну шоколаду. 

Види какао-бобів

  • Fino de Aroma. Преміум-сегмент какао з неперевершеним насиченим смаком. Глибокий аромат насіння віртуально переносить на його Батьківщину - Еквадор. Особливі кліматичні умови наділили відбірні какао-боби найкращими смаками.

  • Forastero. Доступний ґатунок какао-насіння з Африки, тому його часто використовують для шоколадних виробів. Він має насичений терпкий смак, трохи гіркуватий.

  • Criollo. Ніжний, п’янкий аромат, без домішок гіркоти у смаку. Деякі експерти відчули ноти ванілі й табаку. Колумбійські какао-боби дарують неймовірні смакові відчуття, тому так цінуються у виробництві шоколаду.

  • Trinitario. Це гібрид двох попередніх ґатунків какао-бобів, і як йому належить, перейняв усе найкраще від своїх попередників - доступні умови вирощування та свій багатогранний смак.

Крім какао-бобів на вартість впливають додаткові інгредієнти та унікальні, інколи дивовижні упакування.

Країни-виробники шоколаду вищої якості 

  • Бельгія. Дорогий бельгійський шоколад - це кропіткий збір найкращих інгредієнтів в одному виробі. Ця країна справжній лідер та поціновувач шоколадного мистецтва.

  • Швейцарія. Мабуть, для багатьох, Швейцарія є втіленням якості у багатьох сферах. Дорогий швейцарський шоколад не виключення. Талановиті руки майстрів створюють легендарні вироби з шоколаду.

  • Франція. Країна-засновник незвичайних десертів та новітніх технологій приготування солодощів. 

  • Італія. Розкішні та насиченні смаки гіркого італійського шоколаду підкорили увесь світ. Вишуканість та гармонія - ось що втілює Італія у виробництві шоколаду.

  • Америка. Шоколад у США - це сміливі експерименти, які дивом сподобались користувачам.

Топ найдорожчого шоколаду у світі 

  1. Скільки коштує найдорожчий шоколад? Ми відповімо: 1628$ за 50 грамів. Виробництво - Великобританія, компанія Cadbury. Особливістю Wispa Gold є те, що він обгорнутий сусальним золотом. Це упакування їстівне, тому можна спробувати не розгортаючи. Ексклюзивну плитку дорогого шоколаду не знайти на полицях супермаркету, оскільки такий «скарб» зберігається у ювелірному бутику.

  2. Вартість Fritz Knipschildt’s Chocopolagie складає 1300$ за 200 грамів. Виробництво - США. Таку ціну виправдовує використання рідкісних інгредієнтів: трюфельне масло та какао-боби Valhrona Ganache, інші складові тримаються в таємниці. Його виготовляють тільки на замовлення і рекомендують вжити за тиждень після отримання. Шоколад настільки смачний, що став улюбленим для королеви Єлизавети Другої та потрапив у книгу Рекордів Гіннеса.

  3. Fabelle - ще один рекордсмен у книзі рекордів Гіннеса. Три види цукерок - 6220$ за кілограм. Зразу стало цікаво, що повинно бути в начинці. Дорогий шоколад в ексклюзивній коробці має глибоку ідею. Він уособлює цикл людського життя: народження, розвиток, старість. Цікаві поєднання рідкісних інгредієнтів підкреслюють унікальність індійського шоколаду: таїтянські ванільні какао-боби, ямайська кава, бельгійський білий шоколад та п'ємонтський фундук.

  4. To'ak- дорогий темний шоколад. Ціна за плитку може досягати понад 400$ за 50 грамів. Компанія To'ak Chocolate має власну плантацію на західному схилі Еквадору та лабораторію для тестування якості какао-бобів на генетичному рівні. Тому у якості шоколаду немає приводу сумніватися. Але унікальність ще й в тому, що плоди какао витримують у дубових бочках з під коньяку протягом 4 років. Можна тільки уявити цей насичений аромат майбутнього шоколаду.

  5. Noka. Вважається одним з найчистіших за складом видів шоколаду. Містить високоякісні та елітні плоди какао, какао-масло та цукор. Тому ціна Noka Vintages Collection досягає 854$ за 350 грамів.

Інколи за якість та нові відчуття дійсно варто доплатити. Але настільки ж смачні шоколадні вироби можна знайти по доступній вартості у виробника солодощів «Пригощайся».