Важко знайти людину, яка б не полюбляла солодке. І дійсно, враховуючи нинішнє різноманіття солодких ласощів, кожен зможе знайти саме те, що йому чи їй буде до вподоби. Бажаєте дізнатися про автентичні солодощі з усіх куточків світу? В такому випадку, цей матеріал буде вам корисним.  

Різноманітність солодощів по всьому світу

Напевне, кожна країна має свої національні солодощі. Наприклад, в Україні це львівські сирники, вергуни, пляцки, ґомбовці, струдлі, амонячки, пампухи, а також вареники та налисники з солодкою начинкою. Якщо поринути в оригінальну кухню азійських країн, наприклад, Японії, це буде радикально інший список: моті, дораякі, йокан, какігорі, тайякі, пироги уіро та різноманітні желе. Як бачимо, перелік національних солодощів і взагалі, національних страв, завжди визначається продуктами, що поширені в певній місцевості, тож саме тому в нас, в Україні, переважать солодкі страви з сиру, пшеничного борошна, маку, та сезонних ягід. 

Якщо вам цікаво було б ознайомитися з традиційними солодощами з інших країн, читайте далі.

Чому люди обожнюють солодощі і як вони відображають культуру різних народів

Людям завжди було цікаво розширювати їх кругозір через пізнання культурних традицій інших країн, і місцева кухня займає в цьому не останню роль. Насправді навіть у дитячих народних казках часто згадуються національні смаколики, тож про деякі з них ви могли почати мріяти з самого дитинства. Сьогодні ж дегустування солодощів з інших країн – це більш про розширення своєї гастрономічної самосвідомості, а також відчуття нових смаків та знайомство із типовими для певного регіону продуктами.   

Основні види солодощів – які бувають?

Розгляньмо основні види солодощів та десертів, що існують.

Класичні десерти

До класичних десертів можна віднести торти, тістечка і печиво. Їх об’єднує одне: наявність основи з тіста (або маси, яка за своїми властивостями еквівалентна йому) та використання начинки з крему, цукрованих фруктів чи ягід, желе тощо.

Солодощі на основі молочних продуктів

Солодощі на основі молочних продуктів є дуже корисними. До цієї категорії відносяться сирники, солодкі сирки, муси та інші молочні десерти. Зазвичай, їхні корені походять з Франції та Італії – двох країн, що доводять свою майстерність у використанні молока протягом багатьох століть. 

Цукерки та шоколадні вироби

Цукерки та інші шоколадні вироби (зокрема, фрукти в шоколаді або горіхи в шоколаді) – це, напевно, найбільш універсальний вид ласощів, які люблять всі. В їх основі лежить один з найдорожчих продуктів середньовіччя – шоколад. Сьогодні подібні кондитерські вироби доступні для всіх категорій споживачів, навіть тих, хто має помірно вживати солодке.

Назви регіональних солодощів

Хочете скуштувати щось солоденьке, але всі ті типи солодощів, що вам знайомі, вже набридли й не викликають ніякої цікавості? В такому випадку, ми пропонуємо вам переглянути список з десертів, які ви ще, скоріш за все, не пробували.

Список європейських солодощів

До традиційних французьких десертів можна віднести, перш за все: 

  • макаруни; 

  • круасани; 

  • мільфеї; 

  • крем-брюле; 

  • профітролі; 

  • бланманже;  

  • трюфелі. 

Щодо типових італійських десертів, тут було б справедливо виділити тірамісу, каннолі, парфе та панакоту. Якщо ви бажаєте скуштувати німецькі види солодощів, тут варто звернути увагу на штруделі, баумкухен, берлінські пончики, а також шварцвальдський вишневий торт.

Назви східних солодощів

На виготовлення східних видів солодощів, кулінари, зазвичай, не жалкують цукру – саме тому до їх споживання треба ставитися з великою обережністю тим, хто слідкує за фігурою та рівнем цукру в крові. Проте, побалувати себе хочеться завжди. Тож, якщо вас цікавлять національні солодощі Туреччини, обов’язково зверніть увагу на такі солодощі, як:

  • нуга;

  • халва;

  • пахлава;

  • лукум;

  • тулумба. 

Щодо арабських солодощів, тут варто виділити такі десерти, як куннафа, басбуса та айш сарая. Також досить цікавими є й Індійські десерти, такі як джалебі, расгулла, бурфі та ладду. 

Американські солодощі

  • Якщо вам до вподоби західна культура, вам варто спробувати:
    донати (глазуровані пончики);

  • брауні;

  • маршмеллоу (фігурний зефір);

  • кленовий сироп. 

Також Америка славиться своїм різноманіттям печива, тож якщо воно є вашим найулюбленішим різновидом солодощів, обов’язково зверніть увагу на продукцію, рецептура якої була натхненна автентичними американськими десертами.

Нові тренди у світі десертів

Тепер давайте розглянемо найтрендовіші десерти сьогодення.

Веганські та безглютенові солодощі

Веганство, сироїдство та відсутність глютену в продуктах харчування є, можливо, найголовнішими трендами сьогодення. Зазвичай, веганські та безглютенові солодощі мають унікальний смак та виготовляються з горіхів, сухофруктів, цукатів та ганашу. Насправді, майже будь-який традиційний десерт може бути відтворений з використанням веганських продуктів. Тож якщо ви, як і раніше, любите торт “Наполеон” або шоколадні цукерки, то неодмінно знайдете їх аналоги серед веганської та безглютенової кухні. 

Десерти з мінімальною кількістю цукру

Все більше людей дотримується здорового способу життя та намагається вживати корисні харчові продукти, зокрема – ті, що мають найнижчий вміст цукру. Це не значить, що потрібно взагалі відмовлятися від споживання солодощів. На щастя, сучасні виробники десертів вміють досконало балансувати смак без використання надмірної кількості глюкози. Зокрема, ви можете спробувати корисні різновиди солодощів нашого виробництва, такі як цукерки без цукру, пастила та натуральні цукерки.

Хайпові десерти

Щодо хайпових автентичних видів смаколиків з різних країн, до них можна віднести японські моті, макаруни, крафтовий шоколад та французькі профітролі. Саме ці десерти здобувають найбільшу кількість переглядів у соцмережах та купуються в якості подарунка близьким та рідним.

Види солодощів для особливих подій

Якщо вам потрібні солодощі до якоїсь урочистої події, найкращим вибором стане набір цукерок. Залежно від ваших вподобань, ви можете обрати асорті або цукерки з єдиним смаком – головне, щоб інгредієнти, з яких вони виготовляються, були максимально натуральними.

Прикольні та милі назви солодощів

Цікавитесь солодощами з нетривіальними назвами? В такому випадку, зверніть увагу на сало в шоколаді, морозиво Спагетті та Холодну собаку (це традиційний німецький вид солодощів, який також називається Кальтерхунд і має начинку з шоколадного крему). 

Висновок 

Сподіваємося, що вам було цікаво дізнатися про те, які є види солодощів в усьому світі. Якщо ви не знайшли в нашому переліку ваш найулюбленіший десерт та хотіли б поділитися його назвою або рецептом з іншими, залиште згадку про нього в коментарях нижче!